STRAH OD COVID-19 MEĐU ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA – STUDIJA PRESJEKA - PEVEC, TEODOR optional (Medicinski časopis, 2024)
UVOD: Pandemija uzrokovana COVID-19 može uvelike utjecati na uvjete rada zdravstvenih djelatnika. Ciljevi istraživanja bili su identificirati razinu straha od COVID-19 kod bolničkog osoblja.METODE: Ova studija provedena je, na pogodnom uzorku medicinskih sestara i liječnika iz četiri javne regionalne bolnice u Sloveniji. U ovoj studiji poprečnog presjeka korištena je skala straha od COVID-19. Upitnik je popunilo 110 sudionika.REZULTATI: Prosječna ocjena uzorka bila je 16,3±6,1. Više od polovice sudionika istraživanja (61%) smatra da je to niska razina straha, a 39% sudionika smatra da je to visoka razina straha. Zaposlenici s manje od 27 tjedana iskustva s COVID-19 imaju višu srednju vrijednost FCV-19S rezultata (17,6±6,3) od zaposlenika s više od 27 tjedana COVID – 19 iskustava (14,7±5,4), te je pronađena značajna razlika p=0,006. Statistički značajne razlike ponovno su pronađene i među zaposlenicima s obzirom na COVID jedinice (Jedinica intenzivne njege- JIN i akutna jedinica- AJ; stavka »strah od gubitka života«).ZAKLJUČCI: Bez obzira na trajanje epidemije, strah je i dalje prisutan. Iskustvo smanjuje strah među zaposlenicima.
Keywords: COVID 19-9, STRAH, BOLNIČKO OSOBLJE