Morphological and Molecular identification of a new local strain of Eikenella corrodens isolated from chronic periodontitis - M. Salih, Mohammad; M. AL-Rawi, Amera (Medicinski časopis, 2024)
Циљеви : Ово истраживање било је фокусирано на морфолошку и молекуларну идентификацију новог локалног соја Еикенелла цорроденс, који је био изолован од 25 случајева заражених хроничним пародонтодонтотонису. Методе : Модификовани Тод Хјуит агар медијум је први пут коришћен локално да би се изоловао сој. Истраживачи су потом испитали изолацију како би утврдили њену способност производње слојева љиге и формирања биофилма. Резултати : Резултати културе открили су да је само један од двадесет пет случајева био позитиван на Еикенелла цорроденс, што чини појаву од 4%. Овај позитиван резултат додатно је потврдио ПЦР и гел електрофорезис. Да би се идентификовао сој, утврђен је низ 16S рРНА гена Е. цорроденс и упоређиван са постојећим подацима доступним у Националном центру за биотехнолошке информације (НЦБИ). Секвенца је депонована у ГенБанк под приступним бројем OQ996282,1. Сој је добио име МеАм. Поред тога, истраживачи су установили да је ова изолација показала снажну способност формирања биофилма. Закључак : Ови налази доприносе разумевању локалног соја Еикенелла корозденса и његових карактеристика у вези са хроничним пародонтотонису, пружајући драгоцене увиде за даља истраживања и потенцијалне стратегије лечења.