Nuclear medicine hybrid imaging (SPECT/CT) in distinguishing the presence of a hepatic hemangioma – single center study - Manevska, Nevena; Bozinovska, Nikolina; Stoilovska Rizova, Bojana; Jankulovska, Anamarija; Stojanoski, Sinisa (Medicinski časopis, 2024)
Хемангиом јетре (ХХ) је најчешћи бенигни тумор јетре и други по учесталости тумор у јетри после метастаза у јетри. Клиничари се често сусрећу са дијагностичком дилемом да ли је откривена лезија/маса јетре бенигни или малигни тумор. СПЕKТ/KТ хибридна техника ће бити корисна за испитивање овог типа ХХ јер може прецизно идентификовати лезије јетре. Могуће је избећи друге инвазивније процедуре као што је биопсија коришћењем неинвазивне и високо специфичне технике сцинтиграфије са обележеним еритроцита користећи 99mTc путем СПЕКТ-а.Циљ овог истраживања био је да се на основу низа случајева на нашем одељењу поново процени осетљивост и специфичност нуклеарно-медицинске методе за потврду или искључење бенигног хемангиома јетре и кратак преглед литературе.Материјали и методе: Ретроспективно смо анализирали 107 пацијената, 62 женског пола (57,94%) и 45 мушкараца (42,05%) средње старости 50,05±11,92 године, упућених у Одељење за нуклеарну медицину на 99мТц-РБЦ сцинтиграфију јетре да се закључи или искључујући присуство ХХ, у периоду од 2019. до 2020. године.Резултати Сцинтиграфија јетре лоцирала је хемангиоме углавном у десном режњу јетре. Величина лезије варирала је од 6-140 мм (46,04 ± 27,1); 13 хемангиома је описано као џиновско.СПЕКТ-КТ је потврдио ХХ код 1 пацијента који је био негативан на ултразвуку, поред 30/87 (34,48%) пацијената који су на УЗ описани као позитивни, а сцинтиграфском методом су се испоставили као негативни. Код 53 (60,92%) пацијената пронађено је позитивно подударање ултрасонографских снимака и хибридног СПЕКТ/КТ скен за ХХ.Већина пацијената је имала бенигну упутну дијагнозу, док је код 12 потврђена малигна дијагноза код којих је (н=8, 66,67%) потврђено да нема метастаза у јетри и СПЕКТ-КТ детектује ХХ, док је код 4 пацијента који су били описана као позитивни на ХХ на КТ скенирању, сцинтиграфска метода је искључила ХХ и била је потребна даља евалуација лезије јетре.ЗакључакХемангиоми јетре захтевају пажљиву дијагнозу да би се разликовали од других фокалних лезија јетре, могуће су и истовремене дијагнозе. Разликовање између ХХ и хепатичне метастатске болести је типична клиничка потешкоћа када је проблем присутан у одређивању или праћењу пацијената са онколошким обољењем.
Keywords: хепатални хемангиоми; сцинтирафија; СПЕКТ/КТ