The Effects of L-carnitine in Reducing Hepatotoxicity of Statins in Rats - K. Ibrahim, Doaa; A. Bader, Shahad; Bader, O. A. (Medicinski časopis, 2024)
Прва линија лечења хиперлипидемије су статистике. Од ове групе, аторвастатин је најпопуларнији и најефикаснији лек. Хепатичка токсичност и миопатија су два примећена нежељена дејства статистике. Активни облик карнитина је Л-карнитин, једињење растворљиво у води које се налази у храни, телу и већини додатака исхрани. Постоји много употреба за Л-карнитин у људском телу. Она помаже у уклањању слободних радикала из организма и снижава производњу водоник пероксида, а оба могу да се чувају од нежељених ефеката јетре које су донели статистике. Осамдесет пацова је насумично подељено у четири главне групе: контролу, Л-карнитин, аторвастатин и комбинацију (Л-карнитин + аторвастатин) група. Ове групе су биле подререне у три подгрупе на основу разлииитих доза лекова. Л -карнитинска група је подељена на L200, L300 и L400. Аторвастатин група је подељена на A10, A15 и A20. Комбинована група је подререна у AL10/200, AL15/300 и AL20/400. Све групе су свакодневно добијале третмане у периоду од месец дана. Према нашим сазнањима, ефекти Л-карнитина (200 мг/кг дневно) на повећање АСТ-а које доноси аторвастатин нису статистички значајни, иако су значајни на повећања у АЛТ, АЛП и ТСБ. Л -карнитин и даље има знатне утицаје на АЛТ, АЛП и ТСБ чак и у већим дозама, док су његови утицаји на ниво АСТ-а постали значајни.
Keywords: Л-карнитин; Аторвастатин; Ензими јетре; повреда јетре