RAZVOJ ASEPTIČNOG MENINGITISA NAKON TERAPIJE AMOKSICILINOM: PREGLEDNI ČLANAK - Stojanovic, Stefan D (Medicinski časopis, 2013)
Cilj studije je bio da objedini sve do sada publikovane prikaze slučajeva i utvrdi prirodu veze između upotrebe amoksicilina i razvoja aseptičnog meningitisa. Studija je dizajnirana u formi sistematskog preglednog članka. Pretraživanje literature je vršeno preko PUBMED i GOOGLE internet baza podataka, korišćenjem akademske internet mreže Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. U studiju je uključeno 12 prikaza slučajeva koji su prikazani i ocenjeni u rezulatatima. Uzevši u obzir sve prikaze slučajeva, srednja vrednost ukupne ocene za kvalitet (opsežnost dokumentacije, verodostojnost i broj opisanih slučajeva) je iznosila 5,83 ± 0,72, između 5 i 7. Srednja vrednost Naranjo skora je iznosila 7,83 ± 1,85, u opsegu od 5 do 10. Najučestaliji simptomi i znaci su bili: povišena temperatura (91,66%), glavobolja (75%) i ukočen vrat (33,33%). Prosečno vreme koje je bilo potrebno za oporavak od neželjenog dejstva je iznosilo 5,71 ± 4,42 dana, u opsegu od 1 do 14 dana. Na osnovu podataka iz nekoliko publikovanih slučajeva došlo se do zaključka da je aseptični meningitis nakon terapije amoksicilinom benigni i reverzibilni sindrom, koji se povlači nakon isključenja leka iz terapije, posle nekoliko dana hospitalizacije.