PATELOFEMORALNI ZGLOB - MORFOLOGIJA, DISPLAZIJA I UTICAJ NA RANI NASTANAK HONDROMALACIJE PATELE - Stamatović, Ratko; Dulović, Dragan; Vojinović, Radiša; Vasić Vilić, Jasenka; Ilić, Slađana; Nurković, Jasmin S; Kostić, Dejan (Medicinski časopis, 2023)
Patelofemoralni zglob, prednji kompartment kolena, u toku života podleže najranijim degenerativnim promenama i brojne su studije koje su ispitivale značaj morfologije zgloba u pojavi bola u prednjem kolenu i hondromalaciji patele. Hondromalacija patele je progresivni oboljenje sa izmenom normalne morfologije i gradje, sa stvaranjem manjih ili većih defekata u samoj hrskavici i predstavlja značajan socioekonomski problem jer se javlja kod mladih, fizički aktivnih osoba. Hipotrofija m. quadriceps-a, patelofemoralne krepitacije i otok kolena su očigledne kliničke manifestacije stanja. Osim toga, radiološki pregledi su takođe neophodni za dijagnozu. Magnetna rezonanca (MR) je neinvazivna dijagnostička metoda, koja omogućava suverenu identifikaciju lezija hrskavice.