Vitamin D u ishrani i njegov uticaj na nervni sistem - Koprivica, Marko M; Bjelanović, Jelena (Medicinski časopis, 2023)
Vitamin D je liposolubilno organsko jedinstvo, koje osim što učestvuje u regulaciji metabolizma kalcijuma i utiče na skeletni sistem, ima i brojne druge efekte na druge organske sisteme koštanja, kao što su kardio vaskularni sistem, endovaskularni i imunološki, nervni sistemi. Primarni izvor vitamina D je hrana životinskog porekla. Međutim, vitamin D se sintetiše u koži nakon izlaganja sunčevoj svetlosti. U ovom radu predstavljamo studije koje potkrepljuju teoriju da su brojne neurološke i psihijatrijske manifestacije posledica nedostatka vitamina D.
Keywords: vitamin D; nedostatak vitamina D; bolesti nervnog sistema