Panični napad u ambulatni Hitne medicinske pomoći Beograd - Živanović, Slavoljub R (Medicinski časopis, 2023)
Introduction: "Panično stanje, napad panike, predstavlja specifičan, zastrašujući doživljaj intenzivnog straha I nastupajuće katastrofe koji prate brojni somatski simptomi.Cilj rada je da se pokaže ispoljavanje paničnog napada u ambulanti HMP, učestalost, vremensko javljanje pacijenata, i primenjena terapijaMetodologija: istraživanje je studija preseka u radu jednog lekara specijaliste opšte medicine i subspecijaliste geronotologije u ambulanti gzhmp u Beogradu u periodu od 18.12. 2014. do 16.01. 2019.godine. U medicinskoj dokumentaciji svakog pacijenta su zabeležene jedna ili više tegoba.Rezultati: od 8398 pacijenata, pronađen je  61 sa dijagnozom paničnog napada, što je 0,73% od ukupnog broja pregledanih. Muški pol je zastupljen sa 50,82%, prosečna starost pacijenata je 39,92 godina. Najčešće tegobe su bile od strane respiratorno trakta  utrnulost i žmarci, vrtoglavica, osećaj nesigurnosti, nesvestica. Kod 80,3% slučajeva, pacijenti su imali slične tegobe i ranije, a 31,1% je imalo baš panični napad.  Ranije su već lečeni zbog anksioznosti i depresivnog poremećaja njih 21,3%. Deset od svih pacijenata su pokušali da pomognu sebi uzimajući bromazepam i diazepam tablete, a diazepam smo koristili u terapiji u 35,5% slučajeva.Zaključak: Panični napad se najščešće ispoljio kao tegobe od strane respiratornog sistema. Pacijenti traže medicinsku pomoć nešto češće u noćnim satima kada dom zdravlja ne radi, ali bez statističke zanačajnosti. Data terapija je bila diazepam per os ili intramuskularno
Keywords: primarna zdravstvena zaštita; prehospitalno,; hitna medicinska pomoć; vreme; terapija; diazepam