KINEZITERAPIJA KARLIČNOG DNA TRUDNICA I PORODILJA - Ogurlić, Ranka (Medicinski časopis, 2023)
Cilj ovog rada bio je pregledom dostupne literature ispitati efekat kineziterapije karličnog dna u prevenciji i liječenju urinarne inkontinencije kod trudnica i porodilja. Sistematskim pregledom radova objavljenih od 2017. do 2022. godine dva autora su u od oktobra 2021. do aprila 2022. godine PubMed-u, Physiotherapy Evidence Database i Cochrane Library bazama podataka odabrala potencijalne radove prema unaprijed utvrđenim kriterijumima, korišćenjem ključnih  riječi "vježbe karličnog dna", "urinarna inkontinencija",  "trudnoća", "prevencija", "prenatalni period" i "postnatalni period". Isključeni su radovi stariji od pet godina, radovi koji nisu bili dostupni punim tekstom niti napisani na engleskom jeziku. Primjenom Jovell i Navarro-Rubio dizajna studija autori su klasifikovali i ocijenili  potencijalne radove. Pretraga je rezlutovala sa 73 rada koji su zadovoljili postavljene kriterijume, ali je 8 ušlo u istraživanje. Rezultati potvrđuju da prenatalne vježbe umjerenog intenziteta smanjuju  urinarne simptome, nevoljno oticanje urina i utiču na poboljšanje kontraktilnosti mišića karličnog dna i sporiji razvoj urinarne inkontinencije. Strukturisan nadgledan trening, povećava snagu mišića karličnog dna i utiče na smanjenje simptoma urinarne inkontinencije. Ovaj pregled literature potvrdio je zdrevstveni benefit kineziterapije u prevenciji, smanjenju učestalosti i intenziteta urinarne inkontinencije i poboljšanju kvaliteta života u trudnoći i postnatalnom periodu. Zdravstveni stručnjaci mogu dati značajan doprinos u edukaciji trudnica i porodilja a pioritet je razviti standardizovane programe u kojima će kineziterapija, kao sastavni dio edukativnog programa biti  efikasno primijenjena.  Vježbe karličnog dna, prevencija, trudnoća, urinarna inkontinencija.
Keywords: Vježbe karličnog dna, prevencija, trudnoća, urinarna inkontinencija.