Kompjuterska pismenost i uticaj zdravstveno-informacionih sistema na rad i kontrolu kvaliteta u sestrinskoj praksi - Aleksopulos, Hristos (Medicinski časopis, 2022)
Sažetak Zdravstveno informacioni sistem uključuje širok spektar proizvoda, tehnologija i usluga kaošto su daljinska i mobilna zdravstvena tehnologija, usluge zasnovane na oblaku, medicinski uređaji,uređaji za tele-monitoring, pomoćne i senzorske tehnologije, elektronski zdravstveni kartoni,elektronski medicinski kartoni i druge primene informacionih tehnologija u zdravstvu. Cilj: Utvrditi dali način sticanja informatičkog znanja utiče na kompjutersku pismenost i kako implementacija ZIS-autiče na rad i kontrolu kvaliteta. Metodologija: Istraživanje je sprovedeno po tipu studije preseka, upopulaciji medicinskih sestara. Uzorak je bio sastavljen od 116 ispitanika, koji su dobrovoljno pristalida učestvuju u istraživanju. Rezultati: Ispitanici koji imaju formalno obrazovanje iz informatikepokazali su viši nivo znanja od ispitanika koji to nemaju. Utvrđeno je postojanje statistički značajnerazlike u kompjuterskoj pismenosti između ispitanika koji su na različite načine sticali informatičkaznanja. Oni koji su sebe bolje procenili imaju više skorove na testu znanja. Podaci ukazuju napostojanje statističke značajnosti razlika u zavisnosti od samoprocene sopstvene veštine rada naračunaru. Skoro polovina (46,7%) ispitanika smatra da je implementacija ZISa olakšala rad, dok po26% njih smatra da nije imala uticaja na rad ili je otežala rad. Najveći procenat (59,9%) ispitanikasmatra da je zdravstveno-informacioni sistem olakšao kontrolu kvaliteta Zaključak: Način sticanjaznanja u najvećoj meri utiče na kompjutersku pismenost medicinskih sestara: medicinske setre koje suimale formalno obrazovanje pokazale su viši nivo kompjuterske pismenosti. Medicinske sestre smatrajuda je zahvaljujući implementaciji ZISa značajno poboljšana kontrola kvaliteta pruženih usluga. Većinazdravstvenih radnika u početnim fazama uvođenja, primene i razvoja zdravstvenog informacionogsistema nije imala formalno obrazovanje. Ipak oni su uz podršku institucija dali značajan doprinosimplementaciji ZISa u Republici Srbiji.
Keywords: Zdravstveno informacioni sistem, implementacija, informatička pismenost, medicinske sestre