Dijagostičke metode kod fibroma jajnika bolesnice stare 55 godina - Dević, Aleksandar; Dević, Ana; Šorak, Marija; Zajić, Goran (Medicinski časopis, 2022)
Cilj: U radu je dat prikaz pacijentkinje starosti 55 godina, sa fibromom jajnika dimenzija 134x72x112 mm sa pripadajućim jajovodom dimenzija 55x9mm (prethodno analiziran ex tempore metodom). Fibrom je benigni tumor jajnika koji se sastoji od fibroblasta, kolagenih vlakana i nastaje iz strome jajnika. On čini 1% do 5% svih tumora jajnika i javlja se u populaciji od 20 do 80 godina, a najčešće posle 50-te godine života.Bolesnici i metode: Na ultrasonografskom pregledu uterus pliva u oko 100ml anehogene slobodne tečnosti. Anteuterino, bez jasne konekcije sa uterusom veća mekotkivna tumefakcija, jasno ograničena i ima se utisak da je pokretna veličine 106x80mm. Nakon čega je urađen CT I MSCT abdomena i male karlice.Nakon adekvatne pripreme pacijentkinja je operaisana I dobijeni material poslat na histopatološku dijagnostiku.Rezultati: U analizirani uzorak čini tumorska proliferacija dominantno vretenastih ćelija organizovanih vretenatso, mestimično vrtložasto na zone nešto rastresitije građe, fokalno sa kolagenim i zaravnim vlaknima. Ovakav histološki nalaz najviše odgovara fibromu. jasnije očuvane histološke građe.Zaključak: Hirurški zahvat predstavlja terapiju izbora u lečenju tumora jajnika. Uprkos primeni i dostupnosti svih savremenih dijagnostičkih metoda, u ovom prikazu slučaja,   poreklo tumora je otkriveno hirurškom intervencijom. Iz do sada navedenog možemo zaključiti da je precizno dijagnostikovanje tumora jajnika izuzetno teško.
Keywords: benigni tumor jajnika, fibrom jajnika, dijagnostičke metode