NAŠA ISKUSTVA U PRIMENI KOMBINACIJE MIFEPRISTON / MISOPROSTOL U IZVOÐENJU MEDIKAMENTOZNOG ABORTUSA U PRVOM TRIMESTRU TRUDNOĆE NA UNIVERZITETSKOJ KLINICI ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO U SKOPLJU, REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA: Georgievska Jadranka1, Tofoski Gligor1, Daneva Ana1, Jovanovska Viktorija1, Sozovska Eva1, Dimitrovski Sašo1, Buklioska Adriana1, Nikolovska Katerina 1 1Javna zdravstvena ustanova Univerzitetska klinika za ginekologiju i akušerstvo, Univerzitet „Sveti Ćiril i Metodij“, Medicinski fakultet Skopje, Republika Severna Makedonija - Georgievska, Jadranka Dimitar (Medicinski časopis, 2022)
Uvod: Medikamentozan abortus po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO)  pretstavlja siguran i efikasan način prekida trudnoće.Cilj rada: Utvrditi zadovoljstvo  pacijentkinja nakon izvođenja medikamentoznog abortusa za prekin trudnoće u prvom trimestru i utvrditi efikasnost metode.Materijal i metode: U retrospektivnoj analizi pretstavljamo iskustva u izvođenju medikamentoznog abortusa na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Skoplju, Republici Severni Makedoniji u periodu od 01.10.2020 godine do 01.10.2021 godine. Tablete Mifepriston i Misoprostol su ordinirani po šemi, prilagođene protokolu Svetske zdravstvene organizacije.Rezultati: U periodu od godinu dana na našoj klinici tretirali smo 189 pacijentkinja kombinacijom Mifepriston/Misoprostol u cilju prekida trudnoće u prvom trimestru. Instrumentalna revizija zbog rezidualnih masa u materici nakon dve nedelje urađena je kod 11 pacijentkinja (5,8%) dok je procedura ponovljena sa uspehom kod 5 pacijentkinja (2,6%). Zadovoljni metodom su bili 92% ispitanica. Efikasnost metode bila je 95%. Imali smo mali broj komplikacija (produženo genitalno krvarenje, dijareja, povraćanje i sl.)Zaključak: Medikamentozan abortus u prvom trimestru trudnoće je bezbedna, efikasna metoda za prekid trudnoće. Ova je metoda  posebno korisna zbog pandemije Korona virusa, jer se može primeniti bez hospitalizacije u domaćoj sredini, uz konsultaciju sa ordiniračkim ginekologom.Ključne reći: medikamentozan abortus, mifepristone, misoprostol
Keywords: medikamentozan abortus, mifepristone, misoprostol