Hipervitaminoza B12 - Koprivica, Marko M; Bjelanović, Jelena (Medicinski časopis, 2022)
Povišene koncentracije vitamina B12 nastaju usledprekomernog unosa ovog vitamina, njegovog povećanogoslobađanja iz jetrinih depoa ili povišenih koncentracijatranskobalamina koje nastaju prilikom povećane proizvodnjeili smanjene razgradnje ovog molekula. Najčešća oboljenjakoja dovode do hipervitaminoze B12 jesu maligne bolesti isolidni tumori. Kao posledica povišenih koncentracijanastaju akne ili dolazi do pogoršanja već postojećihakneiformnih promena. Mogu se razviti i Rozacea fulminans,alergijske i anafilaktičke reakcije. Cilj rada bio je da seutvrdi efekat povećanih koncentracija vitamina B12 nazdravlje čoveka. U studiji Deneuvila i saradnika povišenevrednosti vitamina B12 zabeležene su kod 12% ispitanika. Ustudiji Karmela i saradnika visoku kobalanemiju imalo je14% ispitanika. Rezultati drugih istraživanja pokazuju da jeprevalencija visoke kobalanemije 13%, dok se veoma visokakobalanemija registruje u 7% slučajeva. U multicentričnojBDOSE studiji učestalost visokog serumskog kobalaminabila je 18%. Povećane koncentracije kobalamina najčešćenastaju kao posledica bolesti, dok su poremećaji usledneadekvatog unosa i predoziranja znatno ređi. Kao posledicahipervitaminoze B12 nastaju akne ili dolazi do pogoršanjaprethodno postojećih akneiformnih promena. Osim akni, kaoposledica hipervitaminoze mogu se razviti i drugadermatološka oboljenja (Rozacea fulminans, dermatitis),zatim alergijske i anafilaktičke reakcije.
Keywords: vitamin B12, hipervitaminoza, akne