IRISIN AND INTERLEUKINS-33 AND -37 LEVELS IN PATIENTS WITH ISCHEMIC HEART DISEASE UNDER OBESITY INFLUENCE: IRISIN AND INTERLEUKINS-33 AND -37 AND ISCHEMIC HEART DISEASE - Kovalova, Yuliia (Medicinski časopis, 2021)
Cilj. Cilj ovog rada bio je istražiti uticaj gojaznosti na nivo irisina i interleukina 33 i 37 kod pacijenata sa koronarnom bolešću srca.Metode. Prvu grupu je predstavljalo 36 pacijenata sa koronarnom arterijskom bolešću (KAB) i gojaznošću. Uporednu grupu činilo je 33 pacijenta sa koronarnom bolešću sa normalnom telesnom težinom. Kontrolnu grupu činilo je 30 praktično zdravih osoba. Nivo irisina i interleukina meren je ELISA testom. Gojaznost je naznačena kao povećan indeks telesne mase (BMI) ≥ 30 kg/m2.Rezultati. Studija je pokazala da je irisin smanjen za 127,36 (107,52 - 137,88) ng / ml) u grupi sa stabilnom anginom pektoris u poređenju sa kontrolom 147,92 (139,04 - 172,55) ng / ml, p = 0,290. Pacijenti sa kombinovanom koronarnom arterijskom bolešću i gojaznošću imali su značajno povećan nivo IL-33 (123,56 ± 32,38 pg / ml, p = 0,004) i IL-37 (131,74 ± 24,17 pg / ml, p = 0,004). Multivarijantne regresione analize pokazale su da je BMI pozitivno korelirao sa irisinom u serumu kod gojaznih pacijenata sa KAB (β = 0,255, p = 0,039).Zaključak. Koegzistencija gojaznosti kod pacijenata sa stabilnom anginom se smatra značajnim faktorom smanjenja irisina i povećanjem nivoa 33 i 37 interleukina. Indeks telesne mase imao je direktnu korelaciju sa koncentracijom irisina kod gojaznih pacijenata sa koronarnom bolešću.
Keywords: English