PROŠIRENA HEMODIJALIZA: OSNOVNI PRINCIPI I KLINIČKI ZNAČAJ: PROŠIRENA HEMODIJALIZA - Petrović, Dejan; Nenadović, Marko; Nikolić, Aleksandra; Stanojević Pirković, Marijana; Kostović, Milica; Drašković, Branislava; Nikolić, Tomislav; Trbojević Stanković, Jasna (Medicinski časopis, 2021)
Proširena hemodijaliza je metoda lečenja za zamenu funkcije bubrega, koja efikasno uklanja uremijske toksine srednje molekulske mase iz krvi pacijenata sa završnim stadijumom hronične bolesti bubrega. Dva osnovna principa uklanjanja uremijskih toksina u toku sesije proširene hemodijalize su difuzija i konvekcija. U osnovi difuzije je koncentracijski gradijent, a u osnovi konvekcije unutrašnja filtracija (kovektivni transport). Povećan kapacitet prosejavanja MCO membrane i visoka unutrašnja filtracija obezbeđuju visok klirens uremijskih toksina srednje molekulske mase. Proširena hemodijaliza sprečava razvoj mikroinflamacije, malnutricije, rezistencije na dejstvo eritropoetina, amiloidoze, ubrzane ateroskleroze i aterosklerotskih kardiovaskularnih bolesti u populaciji bolesnika koji se leče redovnom dijalizom. Zadatak nefrologa je da proceni različite modalitete dijalize koji su dostupni i da odabere optimalni modalitet dijalize za lečenje svakog pacijenta pojedinačno /individualizacija lečenja dijalizom/.
Keywords: expanded hemodialysis, MCO dialysis membrane, uremix toxins