Google trendovi kao pomoć u predikciji toka epidemije kovid-19 u Srbiji - Nikolić, Vladimir; Subotić, Nikola; Subotić, Jovana; Marković-Denić, Ljiljana (Medicinski časopis, 2021)
Cilj: Utvrđivanje korelacija između pretraživanja ključnih pojmova vezanih za kovid-19 pandemiju i toka epidemije u Srbiji.Metode: Sprovedeno je istraživanje po tipu studije preseka, u novembru 2020. godine. Istraživanje je sprovedeno preko internet sajta Google trends. Ova platforma sa otvorenim pristupom se zasniva na automatskom prikupljanju podataka, kako bi se procenila procentualna učestalost pretraživanja odgovarajućih ključnih reči koje su od interesa. Podaci prikupljeni sa Google trends aplikacije su anonimni i podeljeni su prema danima, mesecima, godinama i geografskim regionima.Rezultati: U istraživanje su uključena 32 ključna pojma vezana za kovid-19 pandemiju. Uočena je statistički značajna pozitivna povezanost sa brojem registrovanih slučajeva po danima za pojmove: „koronavirus“, „korona“, „covid-19“, „covid“, „kovid“, „virus“, „simptomi korone“, „gubitak mirisa“, „gubitak ukusa“, „gubitak mirisa i ukusa“, „gubitak čula mirisa“, „gubitak čula ukusa“, „upala pluća“, „kovid ambulante“, „ambulante“, „test na kovid“, „test na koronu“, „PCR“, „serologija“, „antitela“, „antitela na koronu“, „vakcina“, „vakcina protiv korone“.Zaključak: Pokazana korelacija između pretraživanja odgovarajućih pojmova u vezi sa pandemijom kovid-19 i toka epidemije u Srbiji može značajno pomoći u predikciji toka epidemije kovid-19. U budućnosti bi trebalo raditi na razvijanju prediktivnih modela i softverskih alata na osnovu ovih resursa, ne samo za kovid-19, već i za druga oboljenja, koji bi u realnom vremenu pratili pretraživanje preko interneta, a sve u cilju adekvatnog i pravovremenog organizovanja javnozdravstvenih aktivnosti.Ključne reči: kovid-19, Google trends, pandemija, koronavirus
Keywords: kovid-19; Google trends; pandemija; koronavirus