Spinalna stabilizacija patoloških preloma kod metastatske bolesti na udaljenim segmentima - prikaz slučaja: Spinalna stabilizacija patoloških preloma - Stojadinović, Ivan; Milošević, Jelena; Vlajović, Srđan; Jovanović, Zoran; Prodanović, Nikola; Todorović, Dušan (Medicinski časopis, 2021)
Uvod: Oko 2/3 malignih tumora razvija metastaze. Koštani sistem je treće najčešće mesto metastaza, od čega je kičma na prvom mestu po zastupljenosti. Skeletne metastaze mogu se pojaviti kod svih vrsta malignih tumora, a dojka je jedna od najčešćih lokalizacija. Lečenje preloma kičmenih pršljenova može biti neoperativno i operativno. Iako brojna istraživanja pokazuju benefit i od neoperativnog i od operativnog lečenja, u zavisnosti od situacije, nekoliko njih preporučuju hirurški pristup kao bolji način u očuvanju pokretljivosti pacijenata. Prikaz slučaja: Bolesnica se javila spinalnom hirurgu zbog bolova u leđima, kada je dijagnostikovan patološki prelom sedmog vratnog i dvanaestog torakalnog pršljena. Oba preloma operativno su zbrinuta, u dva vremenska intervala. Diskusija i zaključak: S obzirom na napredovanje u lečenju malignih bolesti, danas živi više ljudi sa spinalnim metastazama nego ikad u istoriji. Pacijenti sa nestabilnim patološkim prelomom leče se operativnim putem, dok pacijenti koji imaju stabilne prelome bez dislokacije mogu da se leče samo hemioterapijom i radioterapijom. Prikazom ovog pacijenta pokazano je kako su lečeni patološki nestabilni prelomi pršljena na više nivoa. Operativni pristupi su bili različiti kao i operativne tehnike. Nakon operativnog lečenja i rane rehabilitacije došlo je do znatnog poboljšanja kliničke slike i kvaliteta života pacijentkinje.
Keywords: patološki prelom, vratna kičma, lumbalna kičma, spinalna stabilizacija