DIJABETESNA KETOACIDOZA – NAŠA ISKUSTVA - Miolski, Jelena; Ješić, Maja; Kovačević, Smiljka; Blagojević, Jelena; Zdravković, Vera (Medicinski časopis, 2021)
Dijabetesna ketoacidoza je akutna komplikacija kod dece obolele od dijabetes melitusa tip 1. Definiše se kao vrednost šećera > 11 mmol / l, pH < 7,3, HCO3- ≤ 15 mmol / l, uz ketonemiju ili ketonuriju. Podela na osnovu vrednosti pH i bikarbonata u serumu je na blagu, umerenu i tešku. Manifestuje se ubrzanim disanjem, bolovima u stomaku, mučninom, povraćanjem, izmenjenim stanjem svesti. Rano prepoznavanje simptoma sprečava mogućnost nastajanja ozbiljnih komplikacija. Lečenje obuhvata nadoknadu tečnosti, korekciju dehidracije, terapiju insulinom, nadoknadu elektrolita, korekciju glukoze.U ovom radu prikazani su pacijenti ženskog pola, uzrasta od 2,5 do 15,3 godina sa različitom simptomatologijom. Klinički nalazi i rezultati laboratorijskih pretraga ukazivali su na dijabetesnu ketoacidozu. Nakon započinjanja urgentne terapije upućeni su u jedinice intenzivne nege, tercijarnih centara gde je zaključeno da je posledica nastalog stanja novootkrieni dijabetes melitus tip 1.Ovakvi pacijenti zahtevaju rano prepoznavanje simptoma, urgentno zbrinjavanje i tretman u jedinicama intenzivne nege, kako bi se sprečile moguće komplikacije.
Keywords: deca, dijabetes melitus tip 1, dijabetesna ketoacidoza