NIVO I ZNAČAJ C-REAKTIVNOG PROTEINA U OSOBA SA METABOLIČKIM SINDROMOM - Miljković, Dušan (Medicinski časopis, 2021)
Sažetak Cilj. Dosadašnja istraživanja su pokazala da su nivoi CRP povišeni kod osoba sa metaboličkim sindromom (MS) i da je upala niskog intenziteta karakteristična za MS. Cilj rada je bio da se ispita nivo i značaj serumskog CRP u osoba sa MS.Metode. Ispitivanjem je obuhvaćeno 149 ambulantnih pacijenata, 67 sa MS (68,9±8,7) i 82 bez MS (68,9±8,6) kao kontrola (p>0,05). CRP je određivan metodom turbidimetrije sa normalnim vrednostima do 5,0 mg/L.Rezultati. Prosečan nivo CRP-a ispitanika sa MS je 5,33±3,6 mg/L, bez MS 2,46±2,03 mg/L (p0,05). Nivo CRP veći od 5,0 mg/L imala su 29,8% ispitanika sa MS i 6,1% bez MS (p
Keywords: Ključne reči: metabolički sindrom, C-reaktivni protein