Poremećaji gutanja u toku i nakon lečenja karcinoma larinksa - Zelic, Mirna; Petrović Lazić, Mirjana; Pavlović, Dragan (Medicinski časopis, 2021)
Disfagiju definišemo kao poremećaj gutanja. Poremećaji gutanja obuhvataju kako teškoće u gutanju i kontrolisanju pljuvačke tako i teškoće u hranjenju. Disfagija podrazumeva čest simptom karcinoma larinksa ali i posledicu hirurškog lečenja kao i radioterapije i hemoterapije ove neoplazme. Laringektomirani bolesnici su u riziku za malnutriciju, pneumoniju. Uklanjanje ključnih anatomskih struktura i reorganizacija preostalih tkiva ima značajan uticaj na fiziologiju gutanja. Izbor tretmana lečenja za očuvanje funkcije gutanja je najvažnije pitanje.  Za većinu pacijenata bezbedno gutanje je glavna odlika pozitivnog ishoda lečenja. Tretman poremećaja gutanja je važna karika pre, u toku i nakon lečenja.Cilj rada je da napravimo korelaciju između poremećaja gutanja, lečenja karcinoma larinksa, laringektomije kao izbora lečenja, odnosno razumevanje anatomskih i fizioloških osnova tretmana disfagija.
Keywords: disfagija, poremećaji gutanja, karcinom larinksa, laringektomija, radioterapija, hemoterapija, tretman