Bol u grudima i prehospitalno kašnjenje - Stevanović, Marija M; Živanović, Slavoljub (Medicinski časopis, 2021)
Cilj rada je da se kod pacijenata sa AP i AIM  prikaže vreme  trajanje bola u grudima pre javljanja u ambulantu hitne pomoći i kako su bolesnici pokušali sebi da pomognu.Materijal i metode: Istraživanje je rađeno od avgusta 2014. godine do oktobra 2018. u ambulanti Gradskog Zavoda za Hitnu Medicinsku Pomoć (GZZHMP) Beograd. Istraživanje obuhvata 169 bolesnika, od ukupno  9437 pregleda jednog lekara, kojima je u postavljena dijagnoza ili sumnja na AIM i AP.Rezultati: Najveći procenat pacijenata sa AP čekao je između 1-2h, dok je kod bolesnika sa IM to vreme između 2-6 časova od početka tegoba do trenutka javljanja. Najveći broj bolesnika kako sa IM (17), tako i sa AP (83) nije uzeo nikakvu terapiju, dok su pojedini primenili jedan ili više lekova. Kod pacijenta sa AP u 31% slučajeva primenjeni su lekovi za lečenje povišenog pritiska, a kod IM najčešće je primenjen Ntg  i analgetici. Kod svih pacijenata (AP i IM) Ntg je ukupno primenjen u 22,6% slučajeva.Zaključak: Pacijenti sa postavljenom dijagnozom AP kraće trpe tegobe u grudima od onih sa AIM, a najčešće kao samopomoć uzimaju lekove koji se koriste u lečenju povišenog arterijskog pritiska. Nitroglicerin kao lek prvog izbora prema mnogim preporukama se koristi u manjoj meri i pacijenti ga u većini slučajeva i nemaju.
Keywords: Ključne reči: bol u grudima, primarna zdravstvena zaštita, samopomoć, vreme kašnjenja