VARIJACIJE INCIDENCE KOLOREKTALNOG KARCINOMA U OKRUZIMA U SRBIJI - Antić, Vasilije (Medicinski časopis, 2014)
Prethodne studije ukazuju na značajne varijacije u stopama kolorektalnog karcinoma u svetu između zemalja, ali i pojedinim regionima u okviru iste zemlje. Razlike u incidenci kolorektalnog karcinoma mogu da budu posledica poznatih faktora rizika i aktivnih mera jedne zemlje kroz programe skrininga. Cilj rada je bio da prikaže razlike u incidenci kolorektalnog karcinoma između različitih okruga u Srbiji. U ovom radu su korišćeni najnoviji podaci o incidenci i mortalitetu kolorektalnog karcinoma u svetu koji su dostupni Međunarodnoj Agenciji za Istraživanje kancera (IARC) kao i najnoviji objavljeni podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”. U radu su predstavljene standardizovane stope prema godinama incidence kolorektalnog karcinoma u okruzima u Srbiji u 2010.godini. Pokazano je da Srbija ima jednu od najviših stopa incidence kolorektalnog karcinoma u svetu kod muškaraca. Najviše stope incidence kolorektalnog karcinoma u Srbiji su nađene u okruzima koji su ekonomski razvijeniji od ostalih. Razlika u incidenci kolorektalnog karcinoma može da bude posledica poznatih faktora rizika koji idu sa takozvanom “vesternizacijom”, kao što su ishrana bogata visoko kalorijskom hranom, gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje. Podaci ukazuju da je u Srbiji, posebno u okruzima sa visokom stopom incidence kolorektalnog karcinoma, potrebno primeniti neki od skrinig programa za ranu detekciju, ali i javno zdravstvenih mera za promenu životnih navika koje su udružene sa pojavom kolorektalnog karcinoma.