UTICAJ GRAVES' -OVE ORBITOPATIJE NA KVALITET ŽIVOTA - Bubanja, Ivan M (Medicinski časopis, 2013)
Cilj  ove studije je bio da se korišćenjem bolest specifičnog upitnika (GO-QOL ) koji preporučuje evropska grupa za Grejsovu oftalmopatiju(EUGOGO)  proceni uticaj autoimune orbitopatije na kvalitet života naše populacije. Metodologija: Ispitivanje je sprovedeno  kao prospektivna studija preseka i longitudinalna studija na konsekutivno praćenim pacijentima sa GO. Procena kvaliteta života  obavljena je stanadardizovanim upitnikom Evropske grupe za Grejsovu Oftalmopatiju.  U studiju je uključeno 39 osoba  (34 žene, 5 muškaraca) koje su periodu od septembra 2007.godine do januara 2009. godine pregledane  zbog postojanja GO. Rezultati: rezultate koje smo dobili ukazuju da je kvalitet života osoba obolelih od Grave’s orbitopatije  značajno smanjen u našoj populaciji i da što je bolest imala veći stepen aktivnosti ukupni skor za procenu kvaliteta života bio je niži  a za težinu bolesti se pokazalo da postoji inverzna korelaciska veza, tako da je težina bolesti korelirala sa pogoršanjem kvaliteta života. Ovakva veza postoji i u funkcionalnim, a posebno u emocionalnim aspektima bolesti. Zakljucak:  upitnik se pokazao kao koristan instrument za procenu kvaliteta života i u našoj populaciji, iako razgovor sa pacijentom kroz upitnik navodi na mnoga pitanja, a neka i specifična za našu populaciju,  neophodno je zadržati formu  EUGOGO upitnika zbog potrebe da i Srbija udje svojim načinom rada u grupu zemalja podesnih za EUGOGO članstvo. Ključne reči: Grave's-ova orbitopatija, kvalitet života, autoimune bolesti