МОЛЕКУЛАРНИ ИМИЏИНГ ВУЛНЕРАБИЛНОГ АТЕРОСКЛЕРОТСКОГ ПЛАКА НА КОРОНАРНИМ АРТЕРИЈАМА - Simić, Ivan (Medicinski časopis, 2013)
Захваљујући моћним савременим имиџинг техникама које нам стоје на располагању имамо могућност да унапредимо схватање биологије вулнерабилног плака у атеросклерози. Васкуларно ремоделовање манифестује се као експанзивно или рестриктивно а промене у саставу васкуларног зида (хипо или хипертрофија) су заједничке за сву васкуларну патологију. Ензими укључени у разградњу екстрацелуларног матрикса и пролиферишуће ћелије које чине неоинтиму могу бити обележени за приказивање. Инфламација је битна компонента атеросклерозе. Радиообележени 18F-FDG, широко коришћен за маркирање тумора, обећава коришћење у детекцији инфламаторне активности и величине атеросклеротског плака. Фотоном обележени агенс који везује LOX-1 рецептор на макрофазима за оксидисани LDL обећавајући је обележивач инфламације у атеросклерози. Радиообележени MPI могу се користити за обележавање инфламације и ремоделовања, како је показано у клиничким експериментима. Наночестице са парамегнетним својствима дизајниране да таргетирају ангиогенезу која претставља битан процес код узнапредовалог атеросклеротског плака доводећи до хеморагије у самом плаку и његове дестабилизације. Честице се гвожђем у основи USPIO преузете од стране макрофага у атерому имају потенцијал у приказиваљу инфламираних и активних атеросклеротских плакова. Упркос садашњим технолошким ограничењима, верујемо да су ови методи приказа атеросклеротских плакова обећавајући приступ за тестирање у клиничким студијама.