MIKSOPAPILARNI EPENDIMOM FILUMA TERMINALE-PRIKAZ SLUČAJA - Kovacevic, Vojin Stevo (Medicinski časopis, 2014)
Oko 40% ependimoma spinalnog kanala se javljaju u zoni filuma terminale, najčešće u proksimalnom intraduralnom delu. Miksopapilarni ependimom je najčešći histološki tip tumora u regionu filuma. Skoro svi su histološki benigni.Ovi tumori, međutim, imaju tendenciju biološke agresivnijih formi, naročito u mlađem životnom dobu.U našem radu prikazujemo slučaj bolesnice T.A. stare 21 godinu, koja je primljena u Centar za neurohirurgiju KC Kragujevac zbog bolova u lumbosakralnom regionu, koji se inzenziviraju tokom noći i bude je. MRI pregleom lumbosakralnog regiona je uočena ekspanzija koja ispunjava duralnu vreću od nivoa L3 do S1. U bolesnice je pod operativnim mikroskopom odstranjena tumorska masa uz laminoplastiku na nivoima L3, L4 i L5. PH nalaz je pokazao da se radi o miksopapilarnom ependimomu. Mesec dana nakon operacije je urađen MSCT lumbosakralnog regiona, koji pokazuje pravilan položaj reponiranih lamina bez radioloških znakova rest/recidiva tumora.Uloga hirurgije kod ependimoma filuma terminale zavisi od veličine i njegovog odnosa sa korenovima caudae equinae. Resekciju u bloku treba pokušati kada je to moguće. Obično se ona može postići kod malih i tumora srednje veličine. Unutrašnja dekompresija povećava rizik rasejanja tumora cerebrospinalnom tečnošću  i zato se ne primenjuje kod tumora male i srednje veličine. Recidivi nakon „en bloc“ resekcije su retki.