Vaskulitisi malih krvnih sudova bubrega: etiopatogeneza, dijagnostika i lečenje - Cvetković, Milica D (Medicinski časopis, 2013)
Vaskulitisi predstavljaju zapaljenje zidova krvnih sudova. U vaskulitise malih krvnih sudova bubrega ubrajaju se: mikroskopski poliangiitis, Wegener-ova granulomatoza i Churg-Strauss-ov sindrom. Zapaljenje malih krvnih sudova glomerula sa nekrozom i formiranje polumeseca u glomerulima predstavlja glavnu patohistološku karakteristiku sva tri tipa vaskulitisa. Važnu ulogu u  nastanku vaskulitisa imaju antitela na antigene citoplazme neutrofilnih leukocita - ANCA. U zavisnosti od ciljnog antigena i nalaza imunofluorescentne mikroskopije razlikuju se dva tipa ANCA: citoplazmatska - cANCA i perinuklearna - pANCA.  Imunopatogeneza vaskulitisa povezanog sa ANCA obuhvata četiri glavna koraka: pregrupisavanje i približavanje neutrofila površini endotela, interakciju ANCA sa antigenima neutrofila, adherenciju i prodiranje neutrofila u endotel, aktivaciju neutrofila i produkciju medijatora koji oštećuju ćelije endotela. Oštećenje bubrega klinički se manifestuje pojavom mikrohematurije sa proteinurijom nenefrotskog ranga, kao i razvojem akutnog nefritičkog sindroma. Često se javlja i difuzna alveolarna hemoragija (DAH). Glavni postupak za dijagnostikovanje i izbor režima lečenja bolesnika predstavlja biopsija bubrega. Lečenje se sastoji iz dve faze: faza indukcije remisije bolesti  i faza održavanja remisije. U fazi indukcije remisije  primenjuju se visoke doze kortikosteroida i ciklofosfamid. U fazi održavanja remisije umesto ciklofosfamida se primenjuju  azatioprin ili metotreksat. U lečenju relapsa bolesti koristi se rituksimab. Ključne reči: vaskulitis, mali krvni sudovi bubrega, lečenje