Nove farmakološke strategije u lečenju nemikrocelularnog karcinoma pluća - Kostić, Irena (Medicinski časopis, 2013)
Prema broju umrlih karcinom pluća je vodeći ubica u odnosu na sve ostale karcinome, a nemikrocelularni karcinom pluća (NSCLC) je njegov najčešći podtip. Zbog velike učestalosti oboljevanja od nemikrocelularnog karcinoma pluća cilj rada je da prikaže nove farmakološke mogućnosti u terapiji ovog agresivnog karcinoma. Postoje dva pravca istraživanja novih lekova, drugačijih po mehanizmu delovanja od standardne hemioterapije. Jedan pravac vodi ka specifičnoj ciljnoj terapiji usmerenoj protiv određenih molekula na kancerskim ćelijama, poput blokatora faktora rasta, ili inhibitora prenosa signala u ćeliju (kao što su inhibitori tirozin kinaza, odnosno serin-treonin kinaza), dok je drugi put okrenut ka pronalaženju lekova koji bi mogli da podstaknu imunski sistem na uništenje tumora (poput inhibitora receptora za programiranu smrt, njegovih liganada, ili antagonista MAGE-A3). Neki od ovih lekova su odobreni od strane Američke agencije za hranu i lekove, dok su drugi u početnim fazama kliničkog ispitivanja lekova.