Bochdalek-ova hernija kod odraslog pacijenta – Prikaz slučaja - Meta Jevtović, Ivana; Đokić, Bojan; Suša, Romana; Ćupurdija, Vojislav (Medicinski časopis, 2021)
UVOD:Bochdalek-ova hernia predstavlja kongenitalni defekt lokalizovan na posterolateralnom zidu dijafragme kroz koji prolaze organi trbušne duplje u grudni koš. Primarno se dijagnostikuje u neonatalnom i postneonatalnom periodu, dok je kod odraslih veoma retka.PRIKAZ: Autori prikazuju slučaj Bochdalek-ove hernie u odraslom dobu sa simptomima od strane gastrointestinalnog i respiratornog trakta. Dijagnoza je povrđena kompjuterizovanom tomografijom grudnog kioša.ZAKLJUČAK: Bochdalek-ova hernia je veoma retka u odraslom dobu. Zbog nespecifičnih tegoba od strane gastrointestinalnog trakta često ostaje neprepoznata. Radiološke metode su od izuzetnog značaja u dijagnostici, posebno CT grudnog koša koji je od presudnog značaja u donošenju definitivne dijagnoze. S obzirom na mogućnost nastanka potencijalno smrtonosnih komplikacija, operativni zahvat je izbor lečenja ovih bolesnika.
Keywords: Bochdalek-ova hernia; odrasli pacijenti; kompjuterizovana tomografija