DNK oštećenje izazvano tiazofurinom u ćelijama pune krvi zabeleženo in vitro komet testom - Topalovic, Dijana; Živković, Lada; Đelić, Ninoslav; Bajić, Vladan; Spremo-Potparević, Biljana (Medicinski časopis, 2021)
Cilj. Aktivnost inozin 5’-monofosfat dehidrogenaze (IMPDH) je povećana u ćelijama karcinoma. Tiazofurin selektivno inhibira aktivnost IMPDH i odobren je za lečenje različitih karcinoma i novih virusnih bolesti. Njegova široko rasprostranjena upotreba bila je ograničena jer je utvrđeno da je izloženost tiazofurinu pod određenim okolnostima imala veću incidencu ozbiljne nehematološke toksičnosti. Stoga je cilj ove studije bio ispitivanje genotoksičnog delovanja i izazivanja DNK oštećenja Tiazofurinom pomoću komet testa.Metode. Sposobnost Tiazofurina da izazove DNK oštećenje procenjena je primenom elektroforeze DNK pojedinačnih ćelija (SCGE) / komet testa. Ćelije pune krvi su bile izložene trima konačnim koncentracijama Tiazofurina (1 µM/mL, 2  µM/mL, and 5  µM/mL) tokom 30 minuta in vitro.Rezultati. Naši rezultati ukazuju da je Tiazofurin proizveo značajan nivo DNK oštećenja na ćelijama pune krvi nakon 30 minuta izlaganja u odnosu na kontrolu. Sve ispitivane koncentracije su značajno dovele do nastanka kometa, pri čemu je nivo oštećenja rastao s koncentracijom.Zaključak. Naše istraživanje ćelija tretiranih Tiazofurinom i njihova reakcija na izazivanje DNK oštećenja pokazalo je da je Tiazofurin ispoljio genotoksični efekat pod opisanim uslovima.
Keywords: Tiazofurin, genotoksičnost, DNK oštećenje, komet test