Примена соматостатина и октреотида у лечењу гастроинтестиналних крварења - mijailovic, natasa (Medicinski časopis, 2013)
Сажетак   Акутно крварење из варикса једњака представља главну компликацију портне хипертензије и најчешћи је узрок смрти код пацијената оболелих од цирозе. Тренутно важеће препоруке за лечење акутног вариксног крварења подразумевају комбинацију фармаколошке и ендоскопске терапије.  Са применом вазоактивних лекова (пожељно соматостатин или терлипресин) треба почети чим се посумња на крварење вариксног порекла ( најбоље у току транспорта у болницу) и наставити још 2-5 дана да би се спречило поновно крварење. Избор лека зависи од доступности и искуства. Соматостатин и његов аналог октреотид  користе се већ три деценије у лечењу акутних вариксних крварења. Ови лекови делују тако што смањују портални притисак и колатерални проток крви. Озбиљна нежељена дејства код примене ових лекова су изузетно ретка.  Соматостатин и октреотид су изузетно безбедни и ефикасни и њихова примена не захтева посебну стручност. Управо због тога  ови лекови представљају  терапију првог реда  у лечењу акутних вариксних крварења. Кључне речи: портна хипертензија, акутно вариксно крварење, вазоактивни лекови, соматостатин, октреотид