EFEKAT FIZIKALNE TERAPIJE NA ELEKTRODIJAGNOSTIČKE PARAMETRE I KVALITET ŽIVOTA BOLESNIKA SA DISTALNOM SIMETRIČNOM SENZOMOTORNOM DIJABETESNOM POLINEUROPATIJOM - Grbović, Vesna (Medicinski časopis, 2013)
Cilj. Utvrditi efekat fizikalne terapije na elektrodijagnostičke parametre (brzninu provođenja kroz motorne i senzitivne nerve-n.peroneus i n.suralis, amplitudu i latenciju)i na kvalitet života kod bolesnika sa distalnom simetričnom senzomotornom dijabetesnom polineuropatijom (DSMN).Metode. Kliničkom studijom obuhvaćeno je 30 ispitanika koji boluju od diabetes mellitusa tip 2 i kod kojih je na osnovu kliničkih simptoma i znakova i parametara elektromioneurografskog nalaza postavljena dijagnozaDSPN. Svaki od 30 bolesnika lečen je identičnom kombinacijom fizikalnih agenasa: pulsirajućim elektromagnetnim poljem i kineziterapijom. Fizikalna terapija je sprovedena u tri desetodnevne serije (pet dana u nedelji), sa pauzom od dva meseca između serija. Prilikom prijema bolesnika i po završetku treće serije terapija vršena je analiza sledećih parametara: Evropski test za ispitivanje kvalteta života (EuroQol; EQ-5D) i Mc-Gill upitnik o bolu.Rezultati. Nakon sprovedene sve tri serije fizikalne terapije došlo je do statistički značajnog povećanja brzine provođenja n.peroneusa levo (p=0,027) i n.suralisa obostrano (desno p=0,0063; levo p=0,005). Statistički je značajno smanjena latenca za n.peroneus obostrano (desno p=0.003; levo p=0,006). Dobijeni rezultati ukazuju na statistički visoko značajno smanjenje osećaja bola/nelagodnosti (p