Процена и утицај фактора ризика на трошковe лечења срчане инсуфицијенције - Zdravkovic, Andjela G (Medicinski časopis, 2013)
Циљ :  Циљ ове студије био је приказ трошкова овог обољења, измереног на узорку оболеле популације, као и утицај фактора ризика на већ поменуте трошкове лечења. Резултати : Највећи проценат трошкова, на годишњем нивоу по пацијенту, чине хопиталне услуге ( 49,74% тј. 22 392,16 РСД ), медикаментозни лечење ( 30,33% тј. 13 699,07 РСД ), а за амбулаторне услуге ( 19,83% тј. 8 829,13 РСД ). Ниједан пацијент из групе није био пензионисан, нити је дошло до смртног исхода. Показало се да су трошкови лечења пацијената са одређеним фактором ризика већи, где они за хоспиталне трошкове дају 185 095,76 РСД ( 54,57% ) више, за медикаментозне 3 087,28 РСД ( 19,74% ) више, а за амбулаторне 1 860,95 РСД (  4,05% ) по пацијенту на годишњем нивоу, тј.трошкови су им у просеку већи за 26,12% . Закључак : Трошкови срчане инсуфицијенције у Србији представљају велико оптерећење за државу, али  постоји могућност њеног смањења уколико факторе ризика сведемо на минимум, и тако осим што ћемо смањити трошкове побољшаћемо квалитет живота пацијента. Кључне речи: срчана инсуфицијенција, трошкови и анализа трошкова, фактори ризика.