Intestinalne matične ćelije - Bojić, Sanja B; Stojković, Miodrag; Simović Marković, Bojana; Volarević, Ana (Medicinski časopis, 2013)
Tkivo koje najbrže proliferiše u organizmu je epitel gastrointestinalnog trakta. Sve terminalno diferentovane ćelije intestinuma potiču od iste populacije multipotentnih ćelija koje se nalaze unutar intestinalnih kripti. U literaturi se pominju dva osnovna modela pozicije matičnih ćelija unutar intestinalnih kripti, model '' + 4 pozicije'' po kome se matične ćelije nalaze neposredno iznad Panetovih ćelija i model ''stem ćelijske zone'' po kome se matične ćelije nalaze između samih Panetovih ćelija dok ćelije iznad Panetovih predstavljaju njihove direktne potomke. Do sada je identifikovano više različitih markera intestinalnih matičnih ćelija ali ni jedan od njih nije specifičan isključivo za intestinalne matične ćelije što otežava njihovu identifikaciju i izolaciju. Svrha ovog članka je revizija dosadašnjih saznanja i literature o markerima, nišama, izolaciji i kultivaciji intestinalnih matičnih ćelija.