ZNAČAJ MODIFIKOVANIH TEHNIKA TIMPANOPLASTIKE U HIRURŠKOM LIJEČENJU HRONIČNOG GNOJNOG OTITISA S HOLESTEATOMOM - Travar, Dmitar; Vranješ, Dalibor; Aleksić, Aleksandra; Udovčić, Biljana; Novaković, Zorica (Medicinski časopis, 2013)
Hirurško liječenje hroničnog gnojnog otitisa sa holesteatomom zbog  bioloških karaketristika holesteatoma i kompleksne anatomije temporalne kosti još uvijek predstavlja veliki otohirurški izazov. U svrhu postizanja što boljeg  postoperativnog rezultata , manje učestalosti rekurentnih holesteatoma, prevazilaženja problema takozvane  "otvorene mastoidne šupljine"  i poboljšanja slušne funkcije, othirurzi primjenjuju  različite  modifikacije  dvije bazične tehnike timpanoplastike: otvorene (canal wall down-CDW)  i zatvorene (canal wall up-CWU).U periodu od 1998-2008. godine u Klinici za bolesti uha, grla i nosa, Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, zbog hroničnog gnojnog otitisa s holesteatomom , ukupno je 100 pacijenata operativno tretirano. Primjenjivan je modifikovani pristup navedenim tehnikama timpanoplastike s obliteracijom mastoidne šupljine i rekonstrukcijom  zadnje-gornjeg zida zvukovoda. Na osnovu dobijenih rezultata, zaključili  smo da se značajno smanjila učestalost rekurentnih holestatoma (5,88%) kod pacijenta kod kojih je primjenjivana otvorena tehnika s obliteracijom mastoidne šupljine i rekonstrukcijom zadnje-gornjeg zida zvukovoda. Funkcionalni rezultati kod tri posmatrane grupe pacijenta nisu u statistički značajnoj mjeri odstupali. Za svakog pacijenta, na osnovu kliničkih i intraoperativnih nalaza, treba primjeniti adekvatnu hiruršku tehniku.