Analiza uspeha lečenja obolelih od šećerne bolesti tip 2 u Specijalnoj bolnici “Merkur” - Babić Prvulović, Marijana M (Medicinski časopis, 2013)
Cilj rada. Analiza uspeha lečenja obolelih od dijabetesa tipa 2 u Specijalnoj bolnici Merkur u toku destetodnevnog boravka u okviru programa Edukacije i prevencije komplikacija. Metode. Istraživanje je obuhvatilo 126 pacijenata obolilih od dijabetesa koji su bili na desetodnevnom lečenju u periodu od januara do maja 2012. godine. Parametri na osnovu kojih su pacijenti podeljeni u grupu A sa poboljšanjem i grupu B bez poboljšanja su : aktuelne vrednosti gikemija u početnom i završnom profilu, srednje vrednosti glikemije u profilu i glikemijske varijabilnosti. Statistička obrada podataka vršena je studentovim t testom, Mann Whitney U testom , h² testom. Rezultati:  Analizom početnog profila registruje se statističko visoko značajne razlike vrednosti glikemija stim što su te vrednosti veće u grupi pacijenata kod kojih je registrovan pozitivan efekat lečenja . Verovatnoće iznose: p< 0,05(7h) p