CAPGRAS-OV SINDROM U SKLOPU ORGANSKOG POREMEĆAJA SA SUMANUTOŠĆU - Stojilković, Slađan V (Medicinski časopis, 2013)
Capgras-ov sindrom predstavlja entitet čiji je najprominentniji simptom, sadržajni poremećaj mišljenja, koji se karakteriše pogrešnim prepoznavanjem bliskih osoba (zamena identiteta) tj. nepokolebljivim ubeđenjem da se u obličju poznatog krije dvojnik, varalica. Kao poseban nozološki entitet, prema Međunarodnoj klasifikacije bolesti (MKB-10) svrstava se u nespecifikovane perzistentne poremećaje sa sumanutošću (F22.9). U radu je prikazana bolesnica stara 81 godinu, opozicionog stava, povremeno psihomotorno agitirana, verbalno agresivna prema dvojniku I deci jer su joj „zamenili muža“, verbalizuje suicidalne ideje i tendencije jer ne može da podnese zajednički život sa strancem. Nesigurna temporospacijalna orijentacija, distrakcija pažnje, mnestički deficit, disforičnost, labilan afekat i globalna redukcija timo-hormičkih dinamizama registruju se kao pridruženi simptomi. CT pregled glave, psihološka eksploracija i laboratorijske analize urađeni su pre uvođenja psihofarmakoterapije. Terapija risperidonom i lorazepamom, uz češće kontrole, dovela je do poboljšanja u prepoznavanju/identifikaciji supruga i sledstvene redukcije anksioznosti ali uz perzistiranje spaciotemporalne dezorijentacije, distrakcije pažnje i kognitiivno-mnestičkog déficit. Zbog toga je razmatrano uvođenje antidementne terapije. Heteroamanestički podaci, neurološki i psihijatrijski status ukazuju da se kod bolesnice deluzija zamene identiteta razvila u sklopu složenog psihoorganskog sindroma. Ključne reči: Capgras-ov sindrom, identitet, zamena, sumanutost, identifikacija, organski poremećaj, demencija