EPIDEMIOLOŠKI ASPEKTI GLIJALNIH TUMORA - Živković, Nenad Zoran; Mihajlović, Goran; Đukić-Dejanović, Slavica; Berisavac, Iva; Marković, Marko; Spaić, Milan (Medicinski časopis, 2013)
Glijalni tumori su najčešći primarni tumori mozga. Većina glijalnih tumora je maligno, a 80% od njih čine glioblastomi. Incidenca glijalnih tumora mozga je veća u razvijenim zemljama zapadne Evrope, severne Amerike, Australije i Novog Zelanda. U Srbiji, maligni tumori mozga čine 2,2% od svih tumora. Glijalni tumori su češći kod muškaraca. Srednje preživljavanje pacijenata sa glioblastomima je između 12 i 24 meseca. Do danas, veoma malo se zna o faktorima rizika za nastajanje ovih tumora. Visoke doze terapijskog jonizujućeg zračenja su jedini ustanovljen faktor rizika koji utiče na povećani rizik za nastanak glijalnih tumora, meningioma i tumora nervnih omotača. Dve nedavno publikovane studije o povezanosti glioma i promena na genima, su otkrile i verifikovale pet hromozomskih regija u kojima postoji rizik za nastanak glijalnih tumora. Bolje razumevanje geneze ovih tumora dovelo bi do napretka u lečenju i eventualnom boljem ishodu pacijenata sa ovom teškom dijagnozom.