Uzorkovanje nosnog sekreta za imunološke analize u zapaljenskim bolestima nosa i paranazalnih sinusa - Peric, Aleksandar (Medicinski časopis, 2012)
Nosni sekret predstavlja prvu liniju odbrane sluzokože nosa i paranazalnih sinusa. U njemu epitelne ćelije i leukociti ispoljavaju svoje odbrambene mehanizme, zajedno sa mukocilijarnim transportom i medijatorima zapaljenskog i imunskog odgovora. Cilj ovog preglednog rada je upoznavanje sa svim do sada primenjivanim tehnikama za uzorkovanje nosnog sekreta. Opisane su aspiracione, apsorpcione i dilucione tehnike za prikupljanje uzoraka nosnog sekreta. Takođe su navedena ograničenja svake od navedenih grupa tehnika. Posebna pažnja je posvećena danas najčešće korišćenoj, apsorpcionoj metodi, uključujući njene prednosti i nedostatke. U nastavku je opisana i tehnika pripreme uzoraka za merenje koncentracija medijatora zapaljenske reakcije, kao i u poslednje vreme najčešće korišćena metoda, na protočnoj citometriji zasnovana detekcija većeg broja medijatora. Ispitivanje sastava nosnog sekreta može nam pružiti dragocene podatke o stanju zapaljenja sluzokože nosa/paranazalnih sinusa, kao i o evoluciji sinusne bolesti.