Sindrom nemirnih nogu - Mladicevic, Ana S (Medicinski časopis, 2012)
Sažetak Sindrom nemirnih nogu (engl. Restless Legs Syndrome – RLS) ili Ekbomov sindrom je poremećaj koji se karakteriše neodoljivim nagonom za pokretanjem nogu, kako bi se zaustavile neprijatne senzacije. RLS se ubraja u neurološke poremećaje pokreta i ima prevalencu između 7–10%. Patofiziologija RLS-a nije sasvim jasna, a istraživanja ukazuju na to da je uzrok funkcionalni poremećaj dopaminske funkcije i da RLS može biti primaran ili sekundaran. Farmakoterapija primarnog RLS-a uključuje agoniste dopamina kao prvi lek za bolesnike sa svakodnevnim simptomima, opijate i antikonvulzive za rezistentne slučajeve, levodopu i benzodiazepine. U sekundarnom RLS-u koriste se preparati gvožđa. Lekari različitih specijalnosti susreću se s bolesnicima koji imaju RLS, ali ga zbog nedovoljne edukovanosti retko dijagnostikuju. Ključne reči Sindrom nemirnih nogu, dijagnoza, lečenje, dopamin