RANA DEFIBRILACIJA - KLJUČ ZA USPEŠAN ISHOD VAN HOSPITALNOG SRČANOG ZASTOJA - Nikovic, Vuk (Medicinski časopis, 2019)
UVOD : Defibrilacija je dio kardiopulmonalne reanimacije koji podrazumeva isporuku električne energije, preko elektroda plasiranih na grudni koš. Defibrilatori generišu i zatim ispuštaju električnu struju preko dvije elektrode. Rezultirajući šok istovremeno depolarizuje velike delove pretkomora ili komora, čime se prekidaju povratni krugovi i ponavljajuće aritmije. Rana defibrilacija je odavno prihvaćena kao standard jer je ventrikularna fibrilacija(VF) najčešći oblik srčanog zastoja kod vanbolničkih žrtava a preživljavanje je obrnuto srazmerno vremenu izvedene defibrilacije od momenta srčanog zastoja . CILJ RADA: Značaja rane defibrilacije u vanbolničkim uslovima MATERIJAL I METODE : Prikazan je slučaj muškarca starosti 63 godine sa akutnim infarktom miokarda. Analiziran je ambulantni protokol , istorija bolesti i otpusna lista sa klinike za kardiologiju . REZULTATI: Pacijent starosti 63 godone dolazi u Hitnu pomoć zbog bola u leđima,gušenja. Na pregledu stabilnih vitalnih parametara (pritisak je bio 140/90 mmHg puls 75/min ,puslna oksimetrija SaO2 95% ) Pacijent se svjestan, orjentisan, dispnoičan , žali se na bol u donjem delu leđa,gušenja. Auskultatorni nalaz na plućima pooštren disajni šum . Urađen je EKG u kome se registuje sinusni ritam, frekfence 75/minuti sa ST depresijom u D2, D3, AVF, elevacija ST segmenta u AVL, V1-V4. Pacijentu se otvara venska linija ,postavljen na monitor, odiniran Andol 300 mg per os, i pristupa se pripremi za transport pacijenta . Vrlo brzo pacijent je pomodrio u licu, gubi svijest ,grč se ,pravi opistotonus i arestira .Započinje se KPCR .Na monitoru defibrilatora registruje se šokabilni ritam VF (Ventrikularna fibrilacija ) te se odlučuje za isporuku DC šoka 360J. Ritam srčanog zastoja je VF. Nakon jednog isporučenog DC šoka pacijent počinje da diše ,vitalni parametri se normalizuju ,uspostavlja se komunikacija sa njim ,vrlo konfuzan. Na ponovnom elektrokardiogramu registrije se sinusni ritam, elevacije perzistiraju . Pacijent medikamentozno pripremljen sa PCI i stabilnih vitalnih parametara uz monitoring transportovan u Urgentni centar . Pacijent nakon prijema preveden u salu za kataterizaciju gdje je dobio stent na LAD. ZAKLJUČAK : Rana defibrilacija je efikasna u prvih nekoliko minuta te najveći značaj je u vremenskom faktoru. KLJUČNE REČI: Akutni zastoj srca , kardiopulmonalna reanimacija , radna defibrilacija