Диспечерски центар хитне медицинске помоћи Београд и утицај пола пацијента на чекање налога за интервенцију - Živanović, Slavoljub R (Medicinski časopis, 2019)
Сажетак Диспечерски центар хитне медицинске помоћи Београд и утицај пола пацијента на чекање налога за интервенцију Увод: У стручној литератури је са почетком 21. века уочена разлика у приступу медицинских радника пацијентима са болом, тегобом у грудима а у односу на њихов пол и старост. Ово се односило на прехоспитални и интрахоспитални третман. Циљ истраживања је био утврдити да ли у Диспечерском центру хитне медицинске помоћи пол пацијента утиче на разлику у времену задржавања налога за интервенцију. Материјал и методе: Анализирана је електронска база података прихваћених позива на телефонској централи Диспечерског центра у временском периоду од првог априла до првог децембра 2009. Године. укупно 52107 прихваћених позива, пронађено је 2737 позива са тегобом- бол у грудима. Уклоњени су сви позиви где није било могуће доћи до података о полу, а потом је база због великог распршивања резултата скраћена за 5% најкраћих и најдужих времена. Анализирано је време које протекне од тренутка када се позив грађана за помоћ прихвати, до тренутка када диспечер додели слободној екипи прихваћени позив за интервенцију. Разултати: Анализирано је 1632 прихваћених од позива, са високо статистички значајном разликом у времену задржавања позива код диспечера а пре давања екипа на извршење, у односу на пол, која износи 68 селунди Закључак: Постоји статистички значајна разлика у времену задржавања позива у односу на пол. Кључне речи: примарна здравствена заштита, бол у грудима, диспечер, хитна медицинска помоћ, прехоспитално, београд, разлика по полу, временски интервали.