Značaj komorbiditeta paničnog poremećaja i somatskih bolesti - Stanimirovic, Ljiljana V (Medicinski časopis, 2018)
Uvod: U medicinskoj praksi uopšte, komorbidnost mentalnih i somatskih bolesti je veoma česta. Cilj ovog rada je da ukaže na važnost holističkog pristupa i diferencijalne dijagnostike uz kompletne dijagnostike procedure svih somatskih simptoma kod pacijenta, uzimajući u obzir i doživljaj paničnog poremećaja u odnosu na postojanje somatskih simptoma. Metode:Istpitivanje je obavljenou službi psihijatrije OB Šabac u Šapcu, u periodu od 01.03.2017. do 31.05.2017. godine, analizom dobijenih rezultata praćenjem 48 bolesnika sa osnovnom dijagnozom paničnog poremećaja (F41.0).Ispitivanje je rađeno na osnovu anamneze i kliničke slike bolesti i upotrebom testa – Bekov inventar anksioznosti za procenu paničnog poremećaja, a odgovori su davani po sistemu Likertove skale. Somatski simptomi napada panike, su obrađeni Spirmanovom analizom korelacije u okviru grupa simptoma koji su klasifikovani po telesnim sistemima, a statistička značajnost korelacione analize je procenjena na nivou 0,05. Konsultativni pregledi specijalista somatske medicine uz dijagnostičke procedure iz potrebnih oblasti. Rezultati:Analizom demografskih karakteristika bolesnika obuhvaćenih ispitivanjem rezultati ukazuju da se somatski simptomi paničnog napada češće javljaju kod žena 64,52%, kod bolesnika koji su u bračnoj zajednici 56,25% i koji su radno angažovani 39,58%. Prosečna starost ispitanika u uzorku je bila 33,3 godine.Učestalost telesnih simptoma napada panike ukazuje da su najučestaliji kardiološki simptomi 97,92%, simptomi respiratornog sistema 95,83%, poremećaji ravnoteže 81,25% i gastroenterološke smetnje 77,08%.Simptom preskakanja srca ima statistički značajnu korelaciju sa simptomom lupanja ili ubrzanog rada srca,ali ne i sa ostalim simptomima iz ove grupe, dok svi simptomi respiratornih igastroenteroloških tegoba pokazuju međusobnu statistički značajnu korelaciju.Simptomi koji upućuju na neuro-otološke tegobe pokazali su statistički značajnu korelaciju, izuzev simptoma nesvestice i nestabilnosti. Zaključak:Značajne korelacije somatskih simptomapo sistemima kod napada panike, uz rano otkrivanje paničnog poremećaja i adekvatno lečenje, isključuju dugotrajne dijagnostičke procedure i ekonomska iscrpljivanja u cilju potvrde ili isključivanja somatskog oboljenja. Ne treba zanemariti detaljnu obradu pacijenta u odnosu na telesne tegobe i pored toga što ima psihičke simptome ili je psihijatrijski pacijent. Ključne reči: komorbiditet, panični poremećaj, anksioznost, napad panike, somatske bolesti.