ALERGIJSKI RINITIS I UČESTALOST PRIDRUŽENIH OKULARNIH SIMPTOMA - simovic, sladjana stanimir (Medicinski časopis, 2012)
SAŽETAK Alergijski rinitis je definisan kao zapaljenje sluzokože nosa koga karakterišu nazalni simptomi, koji mogu biti praćeni i okularnim simptomima, posebno kod pacijenata alergičnih na alergene spoljašnje sredine. Cilj ovog istraživanja je da se utvrde sociodemografske, kliničke karakteristike i učestalost pridruženih okularnih simptoma u populaciji ispitanika sa alergijskim rinitisom koji su lečeni u Odeljenju otorinolaringologije Doma zdravlja Kragujevac, Srbija. Djagnoza je postavljena na osnovu anamneze, kompletnog otorinolarngološkog, oftalmološkog pregleda i alergološkog testiranja. U istraživanju je učestvovalo 595 ispitanika sa alergijskim rinitisom (230muškog i 365 ženskog pola) u periodu od 1.marta 2010. do 1. marta 2011. starijih od 3 godine života. U ovoj populaciji bilo je 61.2% (364/595) ispitanika sa perenijalnim i 38.8% (231/595) sa sezonskim alergijskim rinitisom. Okularnih simptoma u populaciji ispitanika sa sezonskim alergijskim rinitisom bilo je 27.3% (63/231) i 35.5% (92/259) kod ispitanika senzibilisanih na alergene spoljašnje sredine. Prevalenca alergijskog rinitisa je porasla u poslednjih nekoliko decenija, a podaci iz literatura govore da u različitim zemljama sveta 20-60% obolelih od alergijskog rinitisa ima i okularne simptome. U našoj studiji 27.3-35.5% ispitanika sa alergijskim rinitisom ima i okularne simptome.