FATALNI INFARKT MIOKARDA NAKON NAMERNE INGESTIJE SUMPORNE KISELINE - Radovanović, Milan Radomir (Medicinski časopis, 2012)
SAŽETAK Uvod: Trovanja neorganskim kiselinama su relativno česta. Ona su češće zadesna, ali se beleže i pokušaji samoubistva neorganskim kiselinama. Jake kiseline izazivaju koagulacionu nekrozu i mogu dovesti do perforacije organa proksimalnog dela digestivnog trakta. Trovanja kiselinama takođe rezultuje pojavom metaboličke acidoze, hemolize i bubrežne slabosti. Cirkulatorni kolaps je najčešći sistemski efekat trovanja kiselinama, dok se infarkt miokarda udružen sa ovom vrstom trovanja izuzetno retko opisuje. Prikaz bolesnika: Prikazali smo bolesnicu u životnoj dobi od 61 godine, hospitalizovanu sat vremena nakon namerne ingestije 200 ml sumporne kiseline. Bolesnica je u trenutku hospitalizacije bila u besvesnom stanju (Glazgov koma skor 6), sa znacima respiratorne insuficijencije, cirkulatornog kolapsa i acidoze (pH 6.87, bazni eksces -29.6mmol/l). Inicijanim EKG pregledom nisu registrovani znaci miokardne ishemije/lezije, ali su 90 minuta od prijema uočeni znaci inferolateralnog infarkta miokarda leve komore sa ST elevacijom do 0.8 mV. I pored preduzetih mera intenzivnog lečenja osam sati nakon prijema registrovan je smrtni ishod. Zaključak: Mada je pojava akutnog infarkta miokarda kod trovanja anorganskim kiselinama retka, ponekad ingestija sumporne kiseline može dovesti do razvoja teškog infarkta miokarda i rezultovati smrtnim ishodom. Često ponavljanje elektrokardiografskih pregleda i EKG monitoring može doprineti pravovremenom otkrivanju infarkta miokarda i preduzimanju adekvatnih terapijskih mera. Ključne reči: trovanje, sumporna kiselina, pokušaj samoubistva, infarkt miokarda