Posttraumatski stresni sindrom i povezane anatomske strukture - Ognjanovic, Neda M (Medicinski časopis, 2012)
Postraumatski stresni poremećaj (PTSP) predstavlja značajan problem društva i nedavna neuroimidžing istraživanja su bila fokusirana na utvrđivanje moždanog anatomskog kruga koji leži u osnovi nastanka. PTSD je svrstan u druga anksiozna stanja kao što su stanja straha (napadi panike, fobije i slično) zbog svog dominantnog simptoma – intenzivne, preplavljujuće anksioznosti. Uloženi su napori da se ispita da li su određene neurobiološke promene u posttraumatskom stresnom poremećaju odraz već postojećih vulnerabilnih faktora češće nego posledica izloženosti traumi i korelata posttraumatskog stresnog poremećaja. Korišćenjem neuroimidžing metoda identifikovane su promene u moždanoj strukturi i funkciji pacijenata sa posttraumatskim stresnim poremećajem. Regioni mozga koji su promenjeni u pacijenata sa PTSP obuhvataju hipokampus, amigdalu i prefrontalni kortikalni region, a uključuju i orbitofrontalni korteks i cingulum. Ovim radom načinjen je pregled regiona mozga u kojima su identifikovane promene u pacijenata sa PTSP, prikaz mogućih terapijskih procedura, kao i protokol praćenja njihovih efekata.