Утицај генетског полимофризма цитохрома Р-450 изоформи 2С9 и 1А2 на метаболизам варфарина - Mihajlović, Filip; Milosavljević, Aleksandar; Gavrilović, Jagoda (Medicinski časopis, 2018)
Увод: Утицај генетског полимофизма на опсег метаболизма лекова је данас добро познат, обзиром да метаболизам лекова зависи од количине активног ензима у ткивима човека, пре свега у јетри. Циљ рада: Циљ рада био је обрада највалиднијих података у вези са генетским полиморфизмом изоформи ензима цитохрома који су важни за метаболизам и дозирање варфарина, обзиром да се њеогова озбиљна нежељена дејства неретко могу завршити смртним исходом. Поред наведеног, системски прегледни чланак указао је и на значај фармакогеномских испитивања пре увођења варфарина у терапију. Метод: Извршена је систематска претрага литературе помоћу медицинске базе податка ’’Pub Med’’ и ’’Google Scholar’’. Спроведена је и ручна претрага референци свих пронађених публикација, ради проналаска додатних радова. Резултати: Од укупно 251 пронађеног рада, у резултатима овог рада укључено је осам публикација које су задовољиле критеријуме за укључивање. Извршена је екстракција најважнијих података из свих радова који су неопходни за адекватну евалуацију и приказани кроз седам табела у којима се налазе општи подаци студија, затим фармакокинетички параметри који се односе на метаболизам варфарина путем цитохрома P450 изоформе 2C9 код особа са генетским полиморфизмом. Ниједна од пронађених студија није садржала податке о метаболизму варфарина путем цитохрома P450 изоформе 1А2 код особа са генетским полиморфизмом, тако да овим радом није обрађена. Закључак: Може се закључити да на терапијски ефекат кумаринског деривата варфарина утичу генетски фактори, али и други фактори у вези са пацијентом. Честе мутације гена који кодирају цитохром P450 изоформу CYP2C9, али и витамин К- епоскидну редуктазу са једном или више комбинација полиморфизама, одговорне су за смањењем потребне дозе варфарина или чак за резистенцију на варфарин. Иако увођење података о генотипизацији побољшава тачност предвиђања дозе, побољшање у контроли антикоагулантног ефекта и метаболизма варфарина, тек треба доказати у смислу ефективности и исплативости у будућим проспективним клиничким студијама. Кључне речи: полиморфизам, метаболизам, варфарин, цитохром Р-450 2C9 и 1А2.