PREPORUKE ZA LEČENJE NEINFEKTIVNIH UVEITISA - Stanojević Paović, Anka; Radosavljević, Aleksandra; Zlatanović, Gordana; Oros, Ana; Cekić, Sonja; Ilić, Aleksandra; Jovanović, Svetlana (Medicinski časopis, 2018)
Imajuci u vidu da se oftalmolozi svakodnevno susrecu sa problemima optimizacije terapije uveitisa postoji potreba da se ona preciznije definise. U radu su iznete preporuke za terapiju neinfektivinih uveitisa zasnovane na strucnom misljenju, dugogodisnjem klinickom iskustvu uveitologa, kao i na osnovu podataka iz literature. Preporuke su zasnovane na SUN i IUSG kriterijuma i imaju za cilj definisanje terapijskog algoritma. Lečenje neinfektivnih uveitisa podrazumeva lečenje akutnog napada, sprečavanje recidiva i rešavanje posledica. Definisana su tri koraka u lecenju, prvi korak je primena kortikosteroida, drugi imunosupresiva i treci bioloske terapije. Za svaki od koraka navedena su indikaciona podrucija, doze leka i nacin primene. Pristup lecenju se zasniva na etiologiji i tezini bolesti kao i na stepenu aktivnosti zapaljenskog procesa. Kortikosteroidi kao prva terapijska linija su najcesce primenjivani za lecenje uveitisa. Medjutim, kod tezih refraktornih oblika uveitisa i zbog svojih nezeljenih lokalnih i sistemskih efekata kao i zbog dozne zavisnosti, kortikosteroidi se vise zamenjuju za imunosupresivnu i/ili biolosku terapiju.