Analiza izvora finansiranja zdravstvenih sistema Bosne i Hercegovine i Crne Gore - Šahman, Sabina S (Medicinski časopis, 2018)
Ciljevi: Cilj ovog rada je analiza zdravstvene potrošnje u periodu 2011-2015 u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori korištenjem indikatora Nacionalnih zdravstvenih računa, te poređenjem zdravstveno finansijskih indikatora između ove dvije zemlje. Objašnjena je struktura zdravstvenih sistema u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i izvori finansiranja prema metodologiji Sistema zdravstvenih računa. Metode: Izvršena je retrospektivna analiza finansijsko zdravstvenih pokazatelja u oblasti zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Za analizu je korištena baza podataka Svjetske zdravstvene organizacije „Global Health Expenditure”, baza podataka “Health for All” u skladu sa metodologijom Sistema zdravstvenih računa SHA 2011-Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Verzija SHA 2011. Rezultati: Dobijeni rezultati su pokazali udio tekuće zdravstvene potrošnje, javne zdravstvene potrošnje i privatne zdravstvene potrošnje u BDP-u, kao i ukupnu potrošnju, tekuću, javnu i privatnu potrošnju po stanovniku za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, te udio privatne potrošnje u ukupnoj potrošnji u zdravstvu. Objašnjeni su razlozi u razlikama dobijenih rezultata javne potrošnje u dvjema zemljama i razlozi koji mogu dovesti do neodrživosti zdravstvenih sistema. Zaključak: Dobijeni rezultati će pomoći u boljem shvatanju strukture sistema finansiranja zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te neophodnost izrade Nacionalnog zdravstvenog računa radi boljeg praćenja zdravstvene potrošnje, zdravstvenih sistema i poređenja među zemljama. Ključne riječi: zdravstvo, potrošnja, BDP, finansiranje