Lekar na sportskim manifestacijama: Prva pomoć ili nešto više - Rančić, Nemanja; Pilipović, Filip; Savić, Vladimir; Čampara, Milica (Medicinski časopis, 2018)
Na osnovu zakonske odredbe u toku održavanja sportskih manifestacija organizatori su dužni da omoguće bezbedno odvijanje takmičenje, ali i da u slučaju nastanka bilo kakve povrede, omoguće bezbedno i adekvatno zbrinjavanje. Zbog toga je neophodno da u toku sportskog takimičenja bude prisutan lekar koji ima iskustva u zbrinjavanju sportskih povreda. On mora imati iskustvo u radu sa sportskim povredama, završen kurs Prve pomoći i sa sobom mora nositi lekarsku torbu koja bi morala da sadrži određena medicinska sredstva i lekove, koji su neophodni u svakodnevnom radu sa sportistima na terenu. Cilj našeg rada je bio da ukaže na značaj lekara na sporskim manifestacijama, kao i da izloži spisak neophodne medicinske opreme na terenu.