Sindrom nemirnih nogu kod pacijenata na hemodijalizi: učestalost, težina i faktori rizika - Sladojević, Nikola (Medicinski časopis, 2012)
Sindrom nemirnih nogu je neurološki poremećaj koji posebno pogađa pacijente na hemodijalizi. Cilj studije je da prikaže učestalost i težinu sindroma nemirnih nogu u populaciji hemodijaliznih pacijenata i razmotri moguću povezanost sa određenih faktorima analizirajući razlike između pacijenata sa dijagnozom sindroma i bez dijagnoze u sociodemografskim karakteristikama, prisustvu i težini komorbidnih stanja, biohemijskim parametrima i vrsti hemodijalizne tehnike. Studijom preseka obuhvaćeno je 96 pacijenata. Dijagnoza sindroma nemirnih nogu postavljena je na osnovu dijagnostičkih kriterijuma Međunarodne studijske grupe za sindrom nemirnih nogu. Za procenu težine korišćen je upitnik Restless Legs Syndrome Rating Scale. Sindrom nemirnih nogu bio je prisutan kod 39.6% ispitanika. Većina pacijenata imala je umerene (36.8%) ili jako izražene simptome (50%). Nije bilo statistički značajne razlike u sociodemografskim i biohemijskim karakteristikama i vrsti dijalize između pacijenata sa sindromom nemirnih nogu i bez sindroma. Što se tiče udruženih bolesti nađeno je da pacijenti sa sindromom nemirnih nogu imaju statistički značajno veću učestalost ishemijske bolesti srca i depresivnosti, dok u ukupnom indeksu težine pratećih oboljenja nema razlike. Težina depresivnosti i nesanice su izraženiji kod pacijenata sa sindromom nemirnih nogu. Naša studija je potvrdila visoku učestalost sindroma kod pacijenata na hemodijalizi i pokazala da čak dve trećine pacijenata ima jake do veoma jake simptome. Posebnu pažnju potrebno je usmeriti na uticaj komorbiditeta na sindrom nemirnih nogu u ovoj grupi pacijenata, posebno onih iz grupe psihijatrijskih bolesti.